Overleg met de gemeenteraad over het hondenbeleid in Wageningen

Van links naar rechts: Ryan Gevers, Nicole Pluim en Theo Wolferink

Op 25 oktober waren Ryan Gevers, Theo Wolferink (vervanging Leila Dodds) en Nicole Pluim (petitionaris) te gast op de gemeenteraadsvergadering van Wageningen. Op de agenda stond de APV en een onderdeel daarvan was het hondenbeleid.

Nicole begon met een algemene inleiding en Ryan en Theo gaven uitleg over de Blauwe Bergen en het centrum (Wallenpad en Torckpark).

Ryan vertelde uitgebreid en overtuigend over de noodzaak voor een hond om te spelen met andere honden, kennis te maken met andere mensen en zo sociaal vaardig te worden. Ze kon daarbij putten uit haar eigen ervaring met haar twee honden in de Blauwe Bergen. Ze vertelde over de noodzaak voor honden om los te kunnen lopen, daarvan te leren en lekker te kunnen snuffelen.

Theo vertelde over zijn persoonlijke ervaring met de hond van Leila en hem. Hij was erg verbaasd over het besluit van de gemeente dat honden aangelijnd moesten lopen, omdat loslopen in het centrum nooit tot problemen had geleid. Vaak zorgt het aangelijnd lopen juist voor problemen, omdat de honden dan verstrikt raken in elkaars riem. Verder liet hij weten dat wij voorstanders zijn van een opruimplicht.

Daarna volgden vragen van de raadsleden. Nogmaals werd de vraag gesteld of wij een opruimplicht willen. Ja, dus. Een raadslid die zelf geen hond heeft, vroeg zich af of mensen ook naar buitengebieden kunnen om hun hond uit te laten? Ja, dat kan, maar dan hebben mensen een auto nodig. De Stadspartij staat achter de petitie en Marike van der Leeden vroeg of raadsleden deel kunnen nemen aan de werkgroep. Daar hadden we nog niet over nagedacht, maar later leek ons dat een goed idee en dat lieten we achteraf de raad alsnog weten.

Petra van Amersfoort vroeg wat we van de overige hondenvoorzieningen vinden. We vinden de vier losloopterreinen vies en zouden daar opruimplicht willen. En misschien de terreinen oppimpen.

Ten slotte kreeg de portefeuillehouder het woord en namen wij plaats op de publieke tribune. Burgemeester Floor Vermeulen had niet kunnen achterhalen waar het besluit om te handhaven vandaan kwam, maar het heeft in elk geval tot een discusse geleid en dat is natuurlijk prima.

Hij was blij om te horen dat wij positief staan tegenover een opruimplicht en liet weten dat hij voorstander is van een gebruikersgroep. Maar hij had ook een aantal vragen.

Zo wilde hij nog in het college overleggen hoe er het beste gehandhaafd kon worden. Zijn restricties zoals een tijdslot te handhaven?

Hij stond niet negatief tegenover het aanwijzen van de Blauwe Bergen als losloopgebied. Met de huidige APV zou dat mogelijk zijn. Ten slotte liet Marike weten dat het Wallenpad ook altijd een officieel losloopgebied was geweest.

Tijdens de vergadering kregen we alle ruimte om te spreken, waardoor we ons gehoord en serieus genomen voelden.

Vriendelijke groet,

Nicole 

2 gedachtes over “Overleg met de gemeenteraad over het hondenbeleid in Wageningen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s